Na hospodářském výsledku firmy se podle ředitele předloni kladně projevil zisk z přidružených podniků, který činil přes deset milionů korun. "V roce 2017 to byl naopak podíl na ztrátě přidružených podniků. Také daň z příjmu byla v roce 2017 vyšší," uvedl Heger.

Toma loni investovala zejména do nemovitostí a zařízení, a to přes 34 milionů korun, finanční investice byly 55 milionů korun. "Investice do nemovitostí byl zejména nákup nebytových prostor v Prostějově za 12,8 milionu korun a výstavba přístřešku k pronájmu za asi šest milionů korun. Dále pak investice udržovací a regenerační do majetku společnosti v celkové výši 15,5 milionu korun," uvedl Heger. Společnost nyní investuje do výstavby supermarketu, náklady budou asi 30 milionů korun.

Toma navazuje na Baťovy pomocné závody, které zahájily v roce 1935 v areálu průmyslovou výrobu. Firma v areálu provozuje čistírnu odpadních vod, zajišťuje distribuci energie, zpracovává odpady, pronajímá objekty ve Zlíně. V průmyslovém areálu podniká asi 130 firem, ve kterých je zaměstnáno zhruba 2000 lidí. V roce 2013 se areál rozrostl o novou výrobní halu výrobce pneumatik Mitas.

"Stále jednáme s různými potencionálními zájemci o vstup do areálu. Preferujeme výrobní podniky, kdy jim nabízíme plochy pro výstavbu výrobních provozů nebo stavbu provozních hal na naše náklady k následnému pronájmu. Narážíme však na limity místního trhu práce, kde se všechny větší místní podniky potýkají s nedostatkem zaměstnanců," uvedl Heger.