Švýcarská skupina Mubea Engineering zahájí o víkendu prostřednictvím své slovenské pobočky v průmyslovém parku v Kežmaroku výstavbu továrny na výrobu automobilových dílů. Investice za 51 milionů eur (1,3 miliardy Kč) směřuje do jednoho z nejméně rozvinutých regionů, který patří k okresům s nejvyšší mírou nezaměstnanosti na Slovensku. Firma se zaměřuje na výrobu pružin a jiných výrobků pro automobilový průmysl.

Společnost Neuman Aluminium PWG zase na středním Slovensku investuje 11,5 milionu eur (přes 296 milionů Kč) do továrny na produkci zejména hliníkových lišt pro střešní okna automobilů. S dosažením plné výrobní kapacity počítá již v příštím roce.

Irská skupina Adient pak vynaloží 3,5 milionu eur (90 milionů Kč) do rozšíření produkce komponentů pro automobilový průmysl v jednom ze svých tří výrobních závodů na Slovensku. Investici uskuteční v továrně v Lučenci, kde se nezaměstnanost drží nad celostátním průměrem.

Investice do nové výroby či do rozšíření stávající produkce v uplynulých měsících ohlásilo na Slovensku několik dalších výrobců komponentů pro automobilový průmysl, který je jedním z hlavních tahounů slovenské ekonomiky. Slovensko je v posledních letech v přepočtu na obyvatele největším výrobcem aut na světě.

Nové investice pomohly na Slovensku v uplynulých letech snížit nezaměstnanost, která letos v květnu dosáhla nového minima 5,37 procenta. Firmy na Slovensku si již delší dobu stěžují na nedostatek kvalifikované pracovní síly a volná pracovní místa obsazují i cizinci.