Řecko, které se s krizí potýká od roku 2010, by podle dohody mělo záchranný program opustit 20. srpna. Aby získalo dostatečnou finanční rezervu a uklidnilo tím trhy, dostane v rámci poslední tranše finanční pomoci 15 miliard eur. Původně se přitom hovořilo o tom, že z celkového objemu 86 miliard schválených v rámci programu zbývá vyplatit okolo 12 miliard.

Ministři se shodli i na desetiletém období úlev, o které bude mít Řecko mimo jiné prodloužené splácení dluhu a platbu úroků, což má zadlužené zemi usnadnit situaci po návratu k finanční soběstačnosti. Zástupci eurozóny se obávali toho, že nedůvěra trhů a vysoká cena peněz, za níž by si Řekové byli nuceni půjčovat, by mohly hospodářskou obnovu země opět zbrzdit.

Euroskupina jednala i o dalších krocích, kterými by Řecko uklidňovalo věřitele i finanční trhy v následujících letech.

Řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos označil dohodu za velmi dobrou. Umožnila podle něho faktické ukončení řecké krize a jeho země díky ní opět získá přístup na finanční trhy a bude moci sama rozhodnout o své růstové strategii.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová i předseda Evropské centrální banky Mario Draghi dohodu přivítali a shodli se na tom, že snižuje riziko pro střednědobé financování. Lagardeová však zároveň dala najevo skepsi ohledně dlouhodobé udržitelnosti řečkého dluhu.