Americké rozhodnutí zvýšit cla na dovoz oceli a hliníků vyvolalo spory mezi USA a jeho obchodními partnery, včetně EU a Číny. Na jejich odvetná cla nyní může Washington reagovat dalším kolem vlastních opatření. "Přímé dopady zvyšování cel jsou minimální, ale dopad na důvěru a riziko další eskalace je značný," podotkla Lagardeová. Nejistotu na mezinárodních trzích také zvyšují nové sankce vůči Íránu a pokračující sankční opatření vůči Rusku, doplnila šéfka MFF.

Další existující riziko pro hospodářský vývoj v eurozóně je podle ní jen malý pokrok v jednáních o brexitu, tedy o britském odchodu z EU už příští rok na jaře. "To může případně vést k neřízenému brexitu," upozornila Lagardeová.

"Ve verzi (prognózy), kterou vydáme v červenci, pravděpodobně mírně směrem dolů upravíme naši předpověď pro eurozónu," poznamenala před novináři Lagardeová po jednání s ministry financí zemí se společnou evropskou měnou. Ve své stávající prognóze MMF eurozóně předpovídá v letošním roce růst o 2,4 procenta.

MMF podle ní nečeká nějaký prudký propad také proto, že měnová politika Evropské centrální banky (ECB) dál v eurozóně působí prorůstově.