"Rozhovorům se Spojenými státy jsme vždy otevřeni. Celá Evropská unie je založena na myšlence rozhovorů," řekla Malmströmová během návštěvy Nového Zélandu, kam přijela kvůli jednání o dohodě o volném obchodu. Americká cla na dovoz oceli a hliníku jsou podle ní nezákonná, protože odporují pravidlům Světové obchodní organizace (WTO).

Americký prezident Donald Trump zavedl cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent už v březnu. Evropská unie, Kanada a Mexiko měly z placení těchto poplatků prozatímní výjimku, která ale koncem května vypršela.

V pátek začne Evropská unie uplatňovat odvetná cla ve výši 25 procent na dovoz vybraného amerického zboží, jehož roční dovoz do EU dosahuje hodnoty 2,8 miliardy eur (zhruba 72 miliard Kč).

Seznam amerických výrobků, které budou terčem nových cel, zahrnuje produkty z oceli a hliníku, zemědělské výrobky a různé další zboží. Evropská unie podle Malmströmové zaměřila cla na některé věhlasné americké produkty, například burbon či motocykly Harley-Davidson, v naději, že tak "vyvolá rozruch" a vytvoří tlak na americké představitele.

Trump k březnovému uvalení cel využil americký zákon z roku 1962, který prezidentovi takový krok umožňuje v případě, že dovoz ohrožuje národní bezpečnost. "Domníváme se, že je směšné považovat EU za hrozbu pro národní bezpečnost USA," uvedla Malmströmová. Upozornila nicméně, že Evropská unie navzdory obchodním třenicím s USA sdílí jejich názor, že Peking prostřednictvím subvencí umožňuje čínským podnikům prodávat výrobky z oceli a hliníku za dumpingové ceny.

"Nelíbí se nám to. Nikomu se to nelíbí. Musíme tento problém řešit. Uvalení cel na celý svět ale není tou správnou cestou," uvedla eurokomisařka. Dodala, že spory mezi USA a dalšími velkými ekonomikami ohrožují systém volného obchodu založeného na pravidlech. Vyjádřila rovněž obavy, že nynější situace by mohla vyústit v "plnou obchodní válku", která by narušila dodavatelské řetězce a poškodila světové hospodářství.