Zisky inkasovala německá centrální banka a převáděla je do státního rozpočtu. Deutsche Bundesbank, jak zní oficiální název centrální banky, také dluhopisy sama nakupovala. Do roku 2017 získala sama banka na úrocích za nákupy v rámci programu SMP zhruba 3,4 miliardy eur. Jen v letech 2013 a 2014 odešlo do záchranného fondu eurozóny ESM a do Řecka 900 milionů eur (23,3 miliardy Kč), zbylý zisk tak činil 2,5 miliardy eur.

Rozpočtový odborník strany Zelených Sven-Christian Kindler proto požaduje, aby se Řecku významná část dluhu odpustila. "Navzdory všem těm pravicovým mýtům Německo z krize v Řecku masivně těžilo," řekl Kindler agentuře DPA. "Je nepřijatelné, aby spolková vláda z řeckých úroků sanovala německý rozpočet," dodal. Řecko podle něj tvrdě šetřilo a splnilo své závazky. "Teď je na řadě také euroskupina," řekl.

Ministři financí zemí eurozóny by dnes měli v Lucembursku potvrdit, že v srpnu bude ukončen záchranný program pro Řecko. Kromě jiného půjde na jednání takzvané euroskupiny například o předání poslední tranše finanční pomoci, kdy z programu za 86 miliard eur zbývá vyplatit asi 12 miliard eur (přes 310 miliard Kč).