U zrodu první české komerční stanice stála režisérka Marie Poledňáková, režisér Jiří Menzel a Jitka Markvartová. "Ani našim zakladatelům se tehdy asi nesnilo, že se Prima jednou stane velkou mediální skupinou s obratem 3,5 miliardy korun ročně a že z jednoho kanálu jich bude osm. O nových médiích na internetu ani nemluvě, ta tehdy ani neexistovala," uvedl generální ředitel FTV Prima Marek Singer.

V roce 2001, kdy Primu koupila společnost GES Ivana Zacha, byl její obrat 1,2 miliardy korun. O pět let později, za vstupu švédské MTG, se tržby vyšplhaly na 2,6 miliardy korun.

Předchůdce Primy Premiéra TV vysílala z původně přebudovaného rozhlasového studia v tehdejším Paláci kultury. Od prvního dne vysílala od 8:00 hodin ráno do půlnoci a diváci mohli zhlédnout filmy jako Amadeus, Tři mušketýři, balet Řek Zorba či záznam klasické hudby.

Podle tehdejšího měření AISA v srpnu 1993 dosahovala stanice podílu 29 procent diváků a při lednovém průzkumu v roce 1994 to bylo 36 procent diváků v regionu Praha a střední Čechy.

Po získání celoplošné licence v roce 1994 byl milníkem televize rok 1997, kdy se zintenzivnila vlastní tvorba. V té době vznikly pořady jako Prima jízda, Nikdo není dokonalý či Carusošou. V roce 2004 nasadila Prima svou první rodinnou ságou "Rodinná pouta". V současnosti se podíl na sledovanosti všech kanálů Primy dohromady pohybuje nad 20 procenty.

Singer řekl, že letošní podzim bude pro Primu dalším milníkem. "Představíme dva zbrusu nové rodinné seriály, pokračujeme s vlajkovou lodí Modrým kódem a představíme první velký interaktivní pořad s hvězdným obsazením," dodal.

Televize Prima má v Česku stanice Prima, Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom, Prima Krimi, Prima+1 a Prima Max. Jednu televizní stanici má Prima na Slovensku. Mateřskou společnost FTV Prima Holding ovládá ze 62,5 procenta přes svou skupinu GES podnikatel Ivan Zach, zbylý podíl patří přes skupinu Alphaduct podnikateli Vladimíru Komárovi.