Dolar k jenu kolem 17:40 SELČ ztrácel asi půl procenta na 109,99 JPY, euro k jenu pak odepisovalo 0,8 procenta na 127,41 JPY. Euro vůči dolaru mělo ztrátu 0,3 procenta na 1,1584 USD.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, přidával zhruba 0,3 procenta na 95,06 bodu. Během dne však vystoupil až na 95,296 bodu, nejvýše od loňského července.

Trump, který minulý týden rozhodl o uvalení cel ve výši 25 procent na čínské zboží v objemu 50 miliard USD ročně, v pondělí pohrozil dalšími cly. Tentokrát uvedl, že uvalí desetiprocentní cla na vybrané čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje hodnoty 200 miliard USD. Čínské ministerstvo obchodu následně pohrozilo ráznou odvetou a obvinilo Spojené státy z rozpoutávání obchodní války.

Obavy z obchodní války, která by mohla poškodit globální růst, způsobily masivní výprodej čínského jüanu. Ten klesl nejníže za pět měsíců. Obchodníci se ale také zbavovali měn zemí závislých na prodeji komodit, stejně jako měn rozvíjejících se zemí. Obchodní napětí mezi USA a Čínou také odstartovalo výprodej na akciových trzích po celém světě.

Euro také oslabil projev prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho. Ten uvedl, že ECB bude trpělivá při rozhodování o dalším zpřísňování své měnové politiky a že úroky se budou zvyšovat jen pozvolna. Negativní pro euro je také napětí v německé vládní koalici, která vznikla před třemi měsíci.