Ministerstvo už k záměru dostalo 15.000 vyjádření, ze zahraničí nejvíc z Rakouska a Německa. Dnešní projednání bylo poslední možností vznést připomínku. "Následovat bude zpracování oponentního posudku. Předpokládáme, že na jaře příštího roku by bylo vydáno závěrečné stanovisko," řekl Evžen Doležal z ministerstva k procesu EIA.

Na stadion podle ochranky přišlo 166 lidí, řady účastníků postupně řídly. Zajištěno bylo tlumočení do němčiny, polštiny a maďarštiny. Práci měli jen překladatelé do němčiny.

Starostové a zástupci organizací z regionu Dukovan vesměs vyslovovali podporu stavbě bloku. Další debatující se pak ptali na možný nedostatek chladicí vody pro nové bloky v řece Jihlavě vzhledem k suchu nebo na dopady výšky chladicích věží nových bloků Dukovan. Měly by být vysoké až 186 metrů, zatímco nynější věže měří 125 metrů. Další odpůrci mluvili o problémech s uložením vyhořelého paliva. Rakušané také probírali pravděpodobnost úniku radioaktivity z Dukovan.

Pravděpodobnost, že se stane vážná havárie, musí být podle odborníků v řádu milionů let. "I kdyby s hypotetickou pravděpodobností k takové havárii došlo, musí být elektrárna vybavena tak, že dojde ke zničení zařízení, ale nikoliv k ohrožení lidí a okolí elektrárny," řekla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová.

Podle české velvyslankyně v Rakousku Ivany Červenkové patří jaderná energetika mezi stěžejní otázky česko-rakouských vztahů. "Není to tak intenzivní, jako před těmi lety, když se řešila dostavba Temelína," řekla dnes novinářům.

Dukovany s instalovaným výkonem 2040 MW pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Čtyři bloky jaderné elektrárny byly zprovozněny v letech 1985 až 1987. ČEZ teď počítá v Dukovanech se stavbou jaderného zdroje s výkonem do 2400 megawattů (MW). Mohlo by jít o dva nové bloky, z nichž by měl každý výkon 1200 MW nebo o jeden blok s vyšším výkonem.

Státní energetická koncepce počítá s výstavbou jednoho až dvou jaderných bloků v Dukovanech i v Temelíně. Politici zatím dávali přednost stavbě ve starší elektrárně Dukovany, rozhodnutí ale brzdí nejasnosti o způsobu jejího financování.

Podle analýzy ministerstva financí je nejlepší variantou výstavby jaderných bloků v Česku jejich vybudování částí společnosti ČEZ, která by byla ve stoprocentním vlastnictví státu. V rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) to řekl generální ředitel energetické firmy Daniel Beneš.