"S ambiciózním tempem reforem se Francie stala reformním vůdcem Evropy," uvedl MMF v prohlášení. Dodal, že uvolnění zákoníku práce by mělo zvýšit investice, počet pracovních míst i ekonomický růst.

MMF však požaduje více podrobností o tom, jak Macronova vláda nakloněná podnikání zamýšlí snížit úroveň svých veřejných údajů na trvale klesající trend. Macron očekává, že v příštích dnech obdrží doporučení komise odborníků o tom, jak snížit veřejné výdaje.

Francouzský sociální model poskytuje vzdělání a zdravotní péči zdarma a pomáhá udržovat relativně nízkou nerovnost. Způsobil však, že veřejné výdaje a placené daně patří mezi nejvyšší ve vyspělém světě.

"Přesné vyčíslení výdajových reforem na všech úrovních vlády, počínaje rozpočtem na rok 2019, je důležité pro důvěryhodnost strategie," uvedl MMF. Doporučil, že Francie by při debatě o reformě penzí měla zvážit zvýšení skutečného věku odchodu do důchodu, tedy věku, ve kterém zaměstnanci začnou v průměru pobírat svůj důchod. Měla by také snížit počet státních zaměstnanců tak, že nebude nahrazovat odcházející pracovníky, a sloučit místní úřady. Sociální dávky by pak měly být lépe cílené a měly by se zjednodušit, dodal MMF.

Fond očekává, že ekonomický růst ve Francii zůstane letos silný. Proti loňskému roku však zpomalí, napsala agentura Reuters.