Ocean Infinity za více než 90 dní prohledala pomocí osmi miniponorek zhruba 112.000 kilometrů čtverečních dna Indického oceánu. Firma se sídlem v Texasu po letadle pátrala na vlastní náklady. Předchozí malajsijská vláda jí slíbila, že když do tří měsíců najde trosky letadla nebo černé skříňky, dostane 70 milionů dolarů (1,6 miliardy Kč).

Ačkoli výkonný ředitel Ocean Infinity Oliver Plunkett považuje výsledky pátrání za "krajně neuspokojivé", doufá, že společnost bude moci malajsijské vládě znovu nabídnout své služby.

Tragédie MH370 stále podněcuje debaty o tom, jak zmíněný let v březnu 2014 skočil. Rodiny těch, kteří byli na palubě, chtějí, aby pátrání pokračovalo. Odborníci si nejsou jisti, zda měl stroj až do konce pod kontrolou pilot, anebo zda se letadlo zřítilo kvůli poruše. Z každé z uvedených variant plyne pátrání v jiné oblasti. Znám není ani důvod, proč se letadlo odchýlilo od svého kurzu - většina komunikačních přístrojů v letadle byla vypnuta.

Příbuzní pasažérů a posádky osudného letu na malajsijskou vládu naléhají, aby zveřejnila všechna zjištění. Calvin Shim, jehož žena patřila k posádce letu MH370, se například obává, že zpráva nebude obsahovat seznam nákladu a výsledky odděleného vyšetřování malajsijské policie.

"Ručím za to, že konečná zpráva bude zveřejněna v plném znění - bez jakýchkoli zásahů, nic nebude zatajeno," řekl v pondělí novinářům malajsijský ministr dopravy Anthony Loke.

Společnost pro podmořský průzkum Ocean Infinity navázala koncem ledna na dřívější pátrání po letadle, které se uskutečnilo v oblasti o rozloze 120.000 kilometrů čtverečních západně od australského pobřeží. Podílela se na něm Austrálie, Malajsie a Čína.

Vyšetřovatelé na základě nové analýzy pravděpodobné dráhy letu doporučili, aby se oblast hledání rozšířila severním směrem. Právě tam po troskách pátrala společnost Ocean Infinity. Prvotní pátrání se soustředilo na oblast Jihočínského moře, ale později se zjistilo, že letoun se nečekaně stočil na západ a posléze na jih.

Ačkoli dosavadní pátrání v Indickém oceánu žádné stopy po letounu nezjistilo, na plážích ostrova Mauricius a na březích Tanzanie či francouzského ostrova Réunion se našly trosky, u nichž se potvrdilo, že pocházejí ze zmizelého letounu.

Na palubě letadla bylo 153 Číňanů a 38 Malajsijců. Ostatní pasažéři pocházeli z Iránu, USA, Kanady, Indonésie, Austrálie, Indie, Francie, Nového Zélandu, Ukrajiny, Ruska a Nizozemska. Dvanáctičlenná posádka byla malajsijská.