Liberecké technické služby (TSML), které mají zimní údržbu v krajském městě na starosti, uplynulou zimu hodnotí jako průměrnou, napadlo při ní 132 centimetrů sněhu. V minulosti v Liberci za zimu přitom připadly až čtyři metry sněhu.

V uplynulé zimě sněžilo zejména v prosinci a lednu, kdy dohromady připadlo 117 centimetrů. "Největší spad byl ve dnech 15. a 16. prosince 2017, kdy napadlo 20 centimetrů sněhu," uvedla Kodymová. Celkově sněžilo v zimě v Liberci 36 dnů, v předchozí zimě se 148 centimetry sněhu to bylo 27 dnů.

Silničáři museli od začátku loňského listopadu do konce letošního března také častěji vyjet, zásahových dnů měli 116 oproti 103 z minulé sezony. Předchozí zima byla ale dražší hlavně kvůli nutnosti odvážet sníh z centra, což se letos nedělalo. Spotřebovalo se i méně posypového materiálu.

Technické služby se staraly v Liberci v zimě o 407 kilometrů silnic, 165 kilometrů chodníků, veřejná prostranství, parkoviště, schodiště a zastávky MHD. Do zimní údržby se včetně externích firem zapojilo podle potřeby až 135 sypačů, radlic a další techniky a 156 pracovníků. V zimě byla v Liberci podle údajů TSML nejvyšší teplota 14,9 stupně a nejnižší minus 16,5 stupně. V 26 dnech zůstala teplota celý den po nulou a v dalších 55 měla plusové i záporné hodnoty. Nad nulou se udržela celodenně v 70 dnech.