"Důvod zájmu českých podnikatelů o slovenský trh je logický. Expanze na Slovensko je jednodušší než na jiné trhy. Na jedné straně mají oba státy společnou historii, významný vliv má teritoriální blízkost i minimální jazyková bariéra," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová. Klíčovou roli v nárůstu českého kapitálu na Slovensku hraje podle ní i příznivé vývoj ekonomik obou zemí, podnikatelské prostředí a obchodní potenciál růstu.

Letošní rok je z pohledu aktivit českých podnikatelů na Slovensku silný. Za pět měsíců přibylo na Slovensku 484 firem s českými majiteli, za rok 2017 jich bylo 266. "Čeští podnikatelé mají o slovenský trh zájem, což dokládá porovnání za poslední dva roky, kdy se počet nových firem s českým kapitálem téměř zdvojnásobil," upozornila Štěpánová.

Druhými nejčastějšími vlastníky slovenských firem jsou Maďaři s 10.228 firmami. Od roku 2016 maďarští podnikatelé na Slovensko expandují rychleji než Češi, nicméně český kapitál si stále drží první příčku. Trojici nejčastějších zahraničních vlastníků slovenských firem s velkým odstupem uzavírá rakouský kapitál. V obou případech má významný vliv teritoriální blízkost.