Pod návrhem jsou podepsaní poslanci KSČM, ANO, KDU-ČSL, ČSSD a SPD. Návrh předkládají tak, aby ho Sněmovna mohla schválit zrychleně již v prvním čtení. Nejprve ho ale obdrží k posouzení vláda, která na to bude mít 30 dní.

S návrhem přicházejí předkladatelé proto, aby pomohli udržet či podpořit počty hospodářských zvířat. Argumentují tím, že nižší počty chovaných hospodářských zvířat způsobují i nižší objem produkovaných statkových hnojiv. To má špatný vliv na kvalitu půdy i obsah humusu. Následkem je eroze půdy a lokální záplavy, uvádí důvodová zpráva.

Novela zákona z roku 2016 rozšířila zelenou naftu na živočišnou výrobu, do té doby se vztahovala pouze na rostlinnou výrobu. Po změně zákona ji mohou využívat i rybníkáři a firmy v lesním hospodářství. Od poloviny loňského roku pak začalo platit, že vratka daně se odstupňuje podle intenzity chovu zvířat. Nejméně dostávají firmy bez živočišné výroby. S vyšším poměrem živočišné výroby roste i vratka. Tento způsob vracení daně chtějí poslanci zachovat i od příštího roku.

"Jde o to, že přede dvěma lety jsme jako jedno z podpůrných opatření pro sektor živočišné výroby zavedli zelenou naftu i do živočišné výroby. Tehdy, i z důvodů rozpočtových opatření, jsme se dohodli v rámci vládní koalice, že to bude zatím dočasně do konce roku 2018," popsal bývalý ministr zemědělství a spolupředkladatel návrhu Marian Jurečka (KDU-ČSL). Předkládaný návrh tento princip prodlužuje na dobu neurčitou. "Pokud se situace někdy v budoucnu změní, tak to může budoucí vláda nebo Sněmovna přehodnotit," dodal.

Zachování současné úrovně vratek by mělo podle předkladatelů přinést od příštího roku ročně 250 milionů korun.

Poslankyně ODS a členka zemědělského výboru Veronika Vrecionová, která pod návrhem podepsaná není, považuje zelenou naftu za nesystémovou podporu. Peníze se podle ní dají použít cíleně na podporu zemědělců tam, kde je to zapotřebí. Poukazuje i na to, že zelenou naftu nemají třeba záchranáři. Zájem na zelené naftě podle ní mají hlavně velké zemědělské podniky, například Agrofert.