Podle předsedy představenstva společnosti Phillippa Guitarda a místopředsedy představenstva a generálního ředitele Josefa Nováka byl loňský rok pro firmu úspěšný. "Společnost Veolia Energie vyrobila v uplynulém roce 24.083 terajoulů tepelné energie, což je sice méně než v předchozím roce, ale prodej naší hlavní komodity - tepla - vzrostl a dosáhli jsme velmi uspokojivých hospodářských výsledků," uvedli představitelé Veolie.

Nižší výsledek v roce 2016 ovlivnila především insolvence černouhelné společnosti OKD, která je jedním z největších obchodních partnerů firmy. V roce 2015 činil zisk Veolie Energie 1,3 miliardy korun.

Prodej tepla firmě v roce 2017 vzrostl o 202 terajoulů na 11.893 terajoulů. "Mírné zvýšení dodávek tepla ovlivnily hlavně klimatické podmínky, ale také získání nových odběratelů. Jednalo se například o nově vybudované objekty v průmyslových zónách na Ostravsku, nové bytové domy v Olomouci nebo developerské a hotelové projekty v Praze," uvedlo vedení firmy. Tržby za teplo a související produkty se společnosti meziročně zvýšily o 36 milionů na 5,076 miliardy.

Elektrické energie firma loni prodala 2175 gigawatthodin, což bylo meziročně zhruba o sedm procent méně. Tržby za elektřinu tak poklesly oproti roku 2016 o 339 milionů na 2,061 miliardy. Výroba chladu přesáhla 15.000 megawatthodin a tržby za něj dosáhly 35 milionů korun, což bylo zhruba na stejné úrovni jako v roce 2016.

"Obliba dodávek chladu však stoupá. Mezi naše největší zákazníky využívající chlad patří zejména velká obchodní centra, ale také nemocniční zařízení a daří se nám tuto službu poskytovat rezidenčním projektům. Jedním z nových klientů je například luxusní budova V Tower na pražském Pankráci," uvedlo vedení firmy.

Hlavním palivem pro kotle je zatím ve Veolii černé uhlí a klíčovým dodavatelem je firma OKD, která bude těžbu postupně utlumovat. Na snížení dodávek od OKD už podnik reagoval nákupem uhlí z Ruska a Polska. "Postupně zvyšujeme podíl využití biomasy. V uplynulém roce jsme spotřebovali na svých zdrojích 88.000 tun biomasy a vyrobili z ní 28 gigawatthodin elektřiny a 342 terajoulů tepla," uvedli Guitard s Novákem.

Do budoucna podnik počítá také s využitím takzvaného tuhého alternativního paliva vyrobeného z vytříděných odpadů, které v budoucnu už nebude možno recyklovat ani ukládat na skládky. Toto palivo bude spalovat i multipaliovový kotel za více než miliardu korun, jehož stavbu firma chystá v Karviné a který bude první svého druhu v Česku.

Investice firmy v loňském roce dosáhly 885,3 milionu korun, což byl oproti předchozímu roku téměř dvojnásobek. Podstatná část byla použita na projekty snižující emise.

Společnost má zhruba 1600 zaměstnanců. Do skupiny patří mimo Veolie Energie ČR také Veolia Energie Praha, Veolia Energie Kolín, Veolia Energie Mariánské Lázně, Olterm & TD Olomoucnebo Veolia Průmyslové služby ČR. Celá skupina loni vytvořila konsolidovaný zisk 1,15 miliardy korun, o rok dříve byla ve ztrátě 70,8 milionu korun. Výnosy skupině meziročně vzrostly o 296,5 milionu na 11,55 miliardy korun.