Dnešní dohoda, které předcházelo asi rok a půl složitých vyjednávání, dostává do evropského právního prostředí postupy domluvené na mezinárodní úrovni po finanční krizi z let 2007 a 2008. Shoda ministrů financí EU znamená, že o dvou nařízeních a dvou směrnicích mohou začít rozhovory s europarlamentem.

"Dohoda na bankovním balíčku nám také umožní pokročit v práci na dalších prvcích bankovní unie," řekl novinářům Vladislav Goranov, ministr financí nyní předsednického Bulharska. V červnu by se tak členské země mohly například domluvit na vzniku společného unijního fondu pro řešení krizí, předpokladem k tomu byla dnešní shoda na ustavení společné finanční pojistky.

Z pohledu mnoha států jde o spojené nádoby - výrazné snížení bankovních rizik totiž zemím jako je třeba Německo usnadní rozhodnutí přispět do společných fondů, které mají pomáhat problematickým bankám. Dnešní dohoda tak může otevřít cestu k širší diskusi o reformách eurozóny.

Řecko ani Itálie, tedy země vnímané jako problematické, se ale dnes při hlasování zdržely. "Už tu byly dva pokusy o shodu na bankovním balíčku, minulý prosinec a v březnu," připomněl Dombrovskis. Nynější dva měsíce vznikající komplikovaný kompromis podle něj vyvažuje nejrůznější pohledy členských zemí. Bulharský ministr Goranov ale odmítl, že by například formování nové vlády v Itálii a její pravděpodobný pohled na EU, mělo vliv na ochotu zemí nyní se na návrhu balíku dohodnout.

"Myslím, že dnes se to stejným způsobem nelíbilo nikomu. Všichni ale souhlasili, že je to nejlepší způsob, jak se posunout při dokončování bankovní unie," poznamenal Goranov.

"Návrh zajišťuje náležitou rovnováhu domovských a hostitelských států, protože tento aspekt je z pohledu České republiky velmi důležitý," připomněla česká ministryně financí Alena Schillerová.

Banky by si měly například vytvořit dostatečné "záchranné polštáře" pro potřebu rekapitalizace tak, aby je místo věřitelů nemuseli v případě potřeby z potíží dostávat daňoví poplatníci.

Do unijních pravidel se tak dostává celosvětový standard celkové kapacity absorpce ztrát známý jako TLAC u globálně systémově významných bank. Unijní banky budou muset splňovat minimální požadavek na kapitál a způsobilé závazky, který má podle nyní dosaženého kompromisu odpovídat osmi procentům celkových závazků a vlastních zdrojů banky.