Zákon osvobozuje banky s aktivy menšími než 250 miliard dolarů (5,5 bilionu Kč) od přísného dohledu podle takzvaného Doddova-Frankova zákona z roku 2010. Ten měl zamezit opakování finanční krize, kvůli níž přišli mnozí Američané o práci a domovy.

"Zákon, který dnes podepisuji, odstraňuje paralyzující regulaci Doddova-Frankova zákona, který drtí malé banky," prohlásil Trump.

Jakkoli zmírňuje pravidla pro velký počet bank, převážná část základních ustanovení Doddova-Frankova zákona zůstává nicméně v nové normě nedotčena. Jejím hlavním cílem je pomoci menším komunitním bankám.

Nový zákon zvyšuje hranici hodnoty aktiv, od které jsou banky považovány za systémově důležité a podléhají přísnějšímu dohledu, na 250 miliard USD ze současných 50 miliard USD. Banky nad touto hranicí přísněji sleduje centrální banka USA (Fed). Mezi systémově důležitými bankami tak nyní zůstane zhruba desítka největších bankovních institucí. Navíc malé banky s aktivy méně než deset miliard USD budou vyjmuté z řady regulací, včetně té, že nesmějí podnikat se svými penězi rizikové sázky. Nevztahují se na ně také některá pravidla o hypotečních úvěrech a požadavek minimální výše kapitálu.

Nicméně první významné zmírnění pravidel pro banky za více než desetiletí téměř nezmírňuje pravidla pro největší banky. Ty silně lobbovaly za řadu změn, narazily však na odpor demokratů. Zákon také neučinil změny v úřadu pro ochranu spotřebitelů a nedotýká se většiny základních pilířů Doddova-Frankova zákona, jejichž cílem je ochránit bezpečnost a spolehlivost sektoru.

Kongres nyní může zvážit ještě dodatečné návrhy, které mají uvolnit trh s cennými papíry, aby se tím podnikům usnadnil přístup ke kapitálu.

Doddův-Frankův zákon o finančním dohledu stanovil dlouhý seznam pravidel, jejichž cílem je zabránit opakování finanční krize z let 2007-2009, včetně přísných nových kapitálových standardů pro banky a přísnějšího dohledu nad trhem s deriváty. Vytvořil také nový úřad pro ochranu spotřebitelů před úvěrovými dravci a vyzval k provádění ročních zátěžových testů bank považovaných za příliš velké, aby mohly zkrachovat.