U podnikatelů se důvěra v ekonomiku od dubna snížila o 1,4 bodu na 96,2 bodu. Menší očekávání ohledně ekonomického vývoje deklarovali podnikatelé v průmyslu, stavebnictví, obchodě i vybraných službách.

U průmyslových podniků se důvěra v ekonomiku meziměsíčně snížila o 2,1 bodu na 95 bodů. Jejich hodnocení celkové i zahraniční poptávky, stavu zásob hotových výrobků a úrovně zaměstnanosti se od dubna sice téměř nezměnilo, tempo růstu výrobní činnosti v dalším čtvrt roce bude podle nich ale nižší. Stejně tak se snížila jejich očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro další tři a šest měsíců.

Ve stavebnictví důvěra podnikatelů v ekonomiku klesla o půl bodu na 96,6 bodu. Firmy hodnotily svou současnou ekonomickou situaci a poptávku po stavebních pracích obdobně jako v dubnu a nezměnilo se ani jejich očekávání tempa růstu stavební činnosti a zaměstnanosti. Podnikatelé rovněž předpokládají, že se v dalších třech měsících zlepší ekonomická situace, pro delší období jsou však jejich očekávání horší.

Důvěra podnikatelů v oblasti obchodu v květnu meziměsíčně klesla o 2,5 bodu na 98,1 bodu a u firem podnikajících ve službách se snížila o půl bodu na 97,2 bodu.

Mezi spotřebiteli se důvěra v ekonomiku zvýšila o 1,3 bodu na hodnotu 113,8 bodu. Podle zjištění ČSÚ se snížili jejich obavy ze zhoršení ekonomické situace v dalším půl roce a méně se obávají i zvýšení nezaměstnanosti. Obavy z růstu cen a zhoršení vlastní finanční situace se nezměnily stejně jako úmysl spořit.