"Česká ekonomika už naráží na mantinely. Už se to dostává do fáze, kdy se to (trend) začne obracet," uvedl Král. Export českých firem byl loni rekordní, meziročně se v přeshraničním pojetí zvýšil o 5,7 procenta na 4,2 bilionu korun. O pětinu vzrostl export do Číny, do Německa české podniky vyvezly o 7,3 procenta zboží více. Podíl exportu do EU zůstal na 83,7 procenta.

Podle Asociace exportérů je důvodem ztráty exportní výkonnosti mimo jiné nedostatek pracovníků na trhu práce. "Připočteme-li posilování koruny a neúměrný růst mezd i platů nepodložený produktivitou práce, lze si poměrně živě představit příchod bouřkových mraků na exportní nebe, které bylo v minulých třech letech trvale zalité sluncem," uvedl na začátku měsíce místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Českým firmám v současné době chybí podle Hospodářské komory ČR minimálně 300.000 zaměstnanců, tedy větší počet než ukazují oficiální statistiky. Jen státní pokladna tratí letos nejméně 84 miliard korun na daních a odvodech, plyne z nedávné analýzy komory. Tuzemští exportéři také nepříznivě pociťují nasycování evropského automobilového trhu.