Ani nejnovější průzkum dna Indického oceánu, který provádí soukromá americká firma Ocean Infinity, stopy po ztraceném letounu nenalezl. Pátrací akce skončí 29. května, sdělil malajsijský ministr dopravy. Vláda poté rozhodne o dalším postupu, dodal.

Společnost pro podmořský průzkum Ocean Infinity navázala koncem ledna na dřívější pátrání po letadle, které se uskutečnilo v oblasti o rozloze 120.000 kilometrů čtverečních západně od australského pobřeží. Podílela se na něm Austrálie, Malajsie a Čína.

Vyšetřovatelé na základě nové analýzy pravděpodobné dráhy letu doporučili, aby se oblast hledání rozšířila severním směrem. Právě tam po troskách pátrala firma Ocean Infinity.

Malajsie přitom společnosti slíbila, že jí vyplatí až 70 milionů dolarů (1,5 miliardy Kč), pokud se jí podaří během 90 dnů najít trosky stroje z letu MH370 nebo černé skříňky. Do tříměsíční lhůty se přitom nezapočítávají dny, kdy pátrací loď doplňuje palivo a střídá se na ní posádka.

Firma k průzkumu používá osm autonomních pátracích plavidel, která jsou schopna operovat v hloubce až 6000 metrů. Od ledna prohledala více než 86.000 kilometrů čtverečních oceánu.

Ačkoli dosavadní pátrání v Indickém oceánu žádné stopy po letounu na světlo nevyneslo, na plážích ostrova Mauricius a na březích Tanzanie či francouzského ostrova Réunion se našly trosky, u nichž se potvrdilo, že pocházejí ze zmizelého letounu.