V úterý Sberbank oznámila, že tureckou Denizbank prodá firmě NBD ze Spojených arabských emirátů. Podle Grefa by k tomuto prodeji nepřikročila, kdyby západní země neuvalily na Rusko sankce.

Generální ředitel Sberbank CZ Edin Karabeg v březnu v souvislosti s jmenováním do funkce potvrdil, jak významný je český trh pro akcionáře banky. Jsem velmi vděčný za příležitost řídit aktivity banky na českém trhu, který není z důvodu vysoké konkurence vůbec snadný a přitom je pro našeho akcionáře velmi důležitý, řekl tehdy. "Cílem společnosti je rozvíjet se co do kvality na evropském trhu, na němž stále vidíme potenciál růstu a ziskovosti. Máme v úmyslu posilovat dále odbornost a pravomoci místních bank a zaměřit se na vývoj v oblasti retailu a malých a středních podniků," uvedlo dnes vedení Sberbank Europe.

Gref rovněž uvedl, že prodej Denizbank bude dokončen ve druhé polovině letošního roku. NBD za převzetí tureckého podniku zaplatí asi 3,2 miliardy dolarů (70 miliard Kč).

Sberbank CZ, do února 2013 Volksbank CZ, působí na českém trhu od roku 1993, od 1. ledna 1997 jako samostatná akciová společnost. Jejím většinovým vlastníkem je Sberbank Europe AG se sídlem ve Vídni.

Sberbank CZ v prvním čtvrtletí meziročně zvýšila zisk o více než 73 procent na 96,2 milionu Kč. K růstu přispěly hlavně rekordní objemy půjček a hypoték a pozitivní vývoj opravných položek na úvěrové portfolio.