Vývoz českých firem do Evropské unie loni dosáhl 3,5 bilionu korun a meziročně tak vzrostl o 200 miliard. Nejvíce se osobní auta z ČR vyvážejí do Německa, loni tam české firmy vyvezly vozy za 296 miliard korun. Na druhém místě je Velká Británie (66 miliard Kč), třetí je Francie (60 miliard Kč).

Stroje a dopravní prostředky se na celkovém exportu Česka do Evropské unie loni podílely z 56 procent. Meziročně se jejich vývoz do EU zvýšil o 138,5 miliardy korun, tedy o desetinu.

"Meziroční přírůstek vývozu do EU ovlivnil hlavně obchod s Německem, který se zvýšil o 94,2 miliardy na 1,4 bilionu korun. Vzrostl ale i vývoz do Polska a Rakouska," uvedl místopředseda ČSÚ Jaroslav Sixta.

ČR obchoduje hlavně se sousedními státy. Loni představoval podíl okolních zemí na celkovém vývozu 51 procent a na dovozu 41 procent. "Z hlediska celkového českého vývozu do EU je nejsilnějším odbytištěm Německo. To platí dlouhodobě. Podle aktuálních údajů zaujímá 39 procent našeho exportu. I tento údaj potvrzuje, že závislost české ekonomiky na spolkové republice je poměrně vysoká," řekl ředitel odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Karel Král. Dalšími členskými zeměmi EU, kam Česká republika nejvíce vyváží, jsou s odstupem Slovensko, Polsko a Rakousko.

Český export letos zatím nedosahuje loňských hodnot, celkový vývoz od ledna do března klesl meziročně o 1,6 procenta na 1,06 bilionu korun. Export do unie se snížil o 1,2 procenta. Vývoz do EU tvoří 84 procent celkového českého exportu, který loni dosáhl rekordních 4,2 bilionu korun. Veškerá data o obchodu dnes ČSÚ prezentoval v přeshraničním pojetí, které zahrnuje fyzický pohyb zboží přes hranice ČR, bez ohledu na to, zda dochází k obchodu mezi českými a zahraničními subjekty.