"Nemůžeme zaručit, že se v budoucnosti neobjeví další třenice či spory," uvedl dnes Li. Mnuchinova slova podle něj ale ukazují, že obě strany by se rády vyhnuly obchodní válce.

Spojené státy a Čína v sobotu oznámily, že se dohodly na opatřeních k výraznému snížení amerického obchodního deficitu. Mnuchin pak v neděli prohlásil, že obchodní válka mezi oběma zeměmi se odkládá.

Americký prezident Donald Trump nedávno pohrozil, že uvalí cla na dovoz čínského zboží do USA v hodnotě až 150 miliard dolarů (3,3 bilionu Kč) ročně. Peking následně varoval, že je připraven podniknout odvetná opatření zahrnující cla na řadu amerických produktů. To vyvolalo obavy, že spory přerostou v obchodní válku mezi dvěma největšími ekonomikami světa, uvedla agentura AP.

"Nedomnívám se, že příměří vydrží příliš dlouho," uvedl Š' Jin-chung, který je ředitelem centra pro americká studia na jedné z pekingských univerzit. "Obchodní nepřátelství ve vztazích mezi Čínou a USA se bude střídavě objevovat a ustupovat po dlouhou dobu," dodal.