Index krátce před 18:00 SELČ přidával 0,1 procenta na 93,84 bodu, během dne se mu ale poprvé od prosince 2017 podařilo překonat 94 bodů.

Euro k dolaru ztrácelo 0,1 procenta na 1,1762 USD, zatímco dolar k japonskému jenu si připisoval 0,3 procenta na 111,12 JPY. Euro proti jenu přidávalo 0,2 procenta na 130,71 JPY.

Dolar zahájil vzestup v polovině dubna a za více než měsíc si připsal více než pět procent. Je to nejprudší nárůst od posledního čtvrtletí roku 2015, tedy od doby, kdy se americká centrální banka (Fed) začala připravovat na první zvýšení základní úrokové sazby od finanční krize v roce 2008.

Spojené státy a Čína se v neděli dohodly, že zatím nenaplní své hrozby ohledně uvalení cel na vzájemnou obchodní výměnu. Americký prezident Donald Trump nedávno pohrozil, že uvalí cla na dovoz čínského zboží do USA v hodnotě až 150 miliard dolarů (3,3 bilionu Kč) ročně. Peking následně varoval, že je připraven podniknout odvetná opatření zahrnující cla na řadu amerických produktů. To vyvolalo obavy, že spory přerostou v obchodní válku mezi dvěma největšími ekonomikami světa.

Vůči jenu dnes dolar vystoupil na nejvyšší hodnotu za čtyři měsíce. Japonská měna se dostala pod zvýšený tlak kvůli slabším statistickým údajům z Japonska z poslední doby, dosažení příměří v americko-čínské obchodní válce i v důsledku zvýšení výnosů amerických státních dluhopisů, uvádějí analytici.

Na evropskou měnu stále tlačí nejistota kolem dalšího politického vývoje v Itálii. Během dnešního obchodování se euro k dolaru propadlo nejníže od poloviny listopadu.