Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,99 procenta a obchodování uzavřel na 24.322,27 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 1,04 procenta na 2666,95 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 1,64 procenta na 7118,68 bodu.

Facebook hospodařil v prvním čtvrtletí s čistým ziskem 4,99 miliardy dolarů (104,3 miliardy Kč). To představuje meziroční nárůst o 63 procent. Společnost si díky tomuto ve středu oznámenému výsledku během dnešního obchodování na burze připisovala přes devět procent. Nejspíše se jí tak podle agentury Reuters podařilo zažehnat obavy investorů z dopadu skandálu o úniku citlivých údajů z 50 milionů uživatelských účtů, k nimž se dostala společnost Cambridge Analytica.

Růst zaznamenaly po oznámení čtvrtletních výsledků hospodaření, které překonaly očekávání analytiků, i akcie výrobců čipů Advanced Micro Devices a Qualcomm. Zažehnaly tak obavy z klesající poptávky po chytrých telefonech.

Na devizových trzích se díky nejnovějším hospodářským výsledkům Spojených států dařilo dolaru. Rostl již osmým dnem za sebou. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, přidával kolem 22:00 SELČ 0,4 procenta na 91,39 bodu. Euro k dolaru ztrácelo téměř 0,5 procenta na 1,2104 USD.

Euro se dnes dopoledne, před tiskovou konferencí šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, drželo poblíž osmitýdenního minima. Po krátkém zpevnění odpoledne zamířilo opět dolů. ECB dnes podle očekávání nechala základní úrokové sazby beze změn a nepřikročila ani k úpravě programu nákupů cenných papírů.

vjn