Nárok na dividendu má akcionář, který byl majitelem akcie Komerční banky k 18. dubnu, dividenda se stává splatnou k 28. květnu. Valná hromada také schválila návrh na změnu stanov ve znění, které předložilo představenstvo. Hlavním důvodem změny je zavedení povinné účasti zástupců zaměstnanců v dozorčí radě.

"Komerční banka je typickým příkladem české firmy ovládané zahraniční matkou, kde dividenda je jednou z hlavních motivací managementu. A ta bude pravděpodobně dominantní i v dalších letech," uvedl František Bostl z poradenské firmy Starteepo. Dividendová politika KB je tak podle něj jistě stabilnější než třeba v případě ČEZ, kde hrají významnou roli politická rizika. Od vstupu Monety Money Bank na burzu se však KB musí dělit o přízeň investorů, kteří tak diverzifikují své investice v rámci českého bankovního sektoru, dodal.

Komerční banka loni zvýšila čistý zisk o 8,5 procenta na 15,274 miliardy Kč. Objem úvěrů banka zvýšila o 1,8 procenta, objem vkladů stoupl o 8,9 procenta.

Komerční banka patří mezi největší tuzemské banky. Jejím hlavním majitelem je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. S akciemi banky se obchoduje na pražské burze. Dnes poklesly o 0,6 procenta na 916 Kč. Na konci loňského roku měla banka 1,664 milionu klientů.