Většina finančních ředitelů, kteří se průzkumu zúčastnili, předpovídá, že letos poroste ekonomika i inflace. Více než polovina dotázaných ale čeká i zvýšení nákladů na provozování podniku. Nárůst cen materiálu, pracovní síly či služeb bude podle nich patřit mezi klíčové faktory představující riziko pro společnost. Zhruba dvě třetiny ředitelů tak nepovažují aktuální období za vhodnou dobu pro podstupování větších rizik.

Téměř všichni finanční ředitelé předpokládají, že z nákladů porostou nejvíce personální výdaje. Nezaměstnanost už podle dotázaných nemá, kam klesat.

"Finanční ředitelé v ČR a celé střední Evropě vnímají rok 2018 optimisticky. Zároveň jsou si ale dobře vědomi možných překážek i faktu, že tak vysoký výkon ekonomiky nemůže fungovat dlouhodobě a že se s největší pravděpodobností blíží její cyklické zpomalení," sdělil vedoucí oddělení auditu v Deloitte Martin Tesař. "Proto se budou snažit rizika v následujícím období omezovat," doplnil.

Většina firem již podle oslovených finančních ředitelů řeší, jak využít robotizaci a automatizaci. Přitom ale jen velmi málo ředitelů - pouze šest procent - uvedlo, že je jejich podnik na robotickou automatizaci procesů (RPA) připraven. "Finanční ředitelé si uvědomují, že stále rozsáhlejší zavádění automatizace procesů - a to nejen ve finančním oddělení, ale napříč celou organizací - je v současné době digitalizace společností nevyhnutelné. Mnoho z nich však jen těžko odhaduje, jaké úspory by jim RPA mohla přinést," uvedl odborník na robotizaci z Deloitte Jan Hejtmánek.

Průzkumu se zúčastnilo 110 finančních ředitelů firem se sídlem v Česku. Byl proveden jako součást regionálního průzkumu Deloitte mezi téměř 600 respondenty z 12 zemí střední Evropy.