Generali má aktuálně pojištěno 209 pojištěných cestovních kanceláří. Odmítnutých je v řádu jednotek. Některé cestovní kanceláře se samy rozhodly pro transformaci z kanceláře na agenturu, a tudíž již pojištění nepotřebují. "S kancelářemi jednáme průběžně podle toho, jak se blíží obnova jejich pojistné smlouvy," řekl ČTK mluvčí Generali Jan Marek.

U České podnikatelské pojišťovny je pojištěno 190 cestovních kanceláří, což je srovnatelný počet s minulým rokem. Pojišťovna odmítla pojistit jednotky kanceláří, které nesplňovaly kritéria stanové vnitřní metodikou ČPP. "Nyní jednáme s 18 novými zájemci o pojištění," uvedla mluvčí ČPP Renata Čapková.

U ERV Evropské pojišťovny je pojištěno pro případ úpadku 115 kanceláří, o deset více než loni. Pojišťovna nepojistila asi 20 CK. Nejčastější důvody odmítnutí byly špatné ekonomické výsledky, respektive finanční zdraví společnosti, nereálnost obchodního plánu, nedůvěryhodná historie společnosti či jejích statutárních orgánů. Momentálně pojišťovna jedná se třemi CK. "Ke všem údajům, jejich získávání a vyhodnocování a případným úpravám běžících smluv přistupujeme detailněji a obezřetněji než dříve," upozornil šéf komunikace ERV Vlastimil Divoký.

U Uniqa je pojištěno pro případ úpadku 115 kanceláří. "Odmítli jsme pojistit řádově desítky CK, a to zejména nově vznikající subjekty bez finanční historie," uvedla mluvčí pojišťovny Eva Svobodová. Slovenská Union poisťovna na sezonu 2017/2018 pojistila 174 českých cestovních kanceláří a 12 požadavků zamítla. Aktuálně ještě jedná o pojištění se dvěma kancelářemi.

Slavia pojišťovna od ledna pojistila 25 cestovních kanceláří proti úpadku. Zpravidla jde o menší a středně velké společnosti, které nejčastější organizují zájezdy po Evropě. Mezi pojištěnými subjekty je například univerzita, která pořádá pro studenty vzdělávací cesty nebo cestovatelský klub. Odmítla deset zájemců. "Ti musejí projít důkladným prověřením kvality nastavení vnitřních procesů a zároveň se zajímáme o reference. Zkoumáme i podnikatelskou minulost osob, které jsou ve vedení CK," podotkl mluvčí pojišťovny Jakub Koutek.

Pojišťovny ceny proti loňsku vesměs neměnily. Sazby pojistného pro letošek u UNIQA nerostly, pokud se pojistné zvýšilo, pak pouze v návaznosti na nárůsty obratů CK a s tím související vyšší pojistné limity, uvedla Svobodová.

Výrazněji zdražila pojistky ERV, cena jejího pojištění se v průměru zvýšila o 15 až 20 procent. "Zejména u největších CK dochází k výraznému nárůstu prodejů a obecně průběžně pracujeme s aktuálnějšími čísly, které od CK dostáváme na měsíční bázi. V některých případech jsou limity pojistného plnění vyšší než zákonem požadovaných 30 procent z ročních tržeb za zájezdy," vysvětlil Divoký.

Připomněl, že od roku 2016 platí novela zákona, která ukládá cestovním kancelářím povinnost nejpozději do každého 25. dne následujícího měsíce zaslat pojistiteli vybrané údaje o činnosti CK za předchozí měsíc. "V případě, že závazky cestovní kanceláře vůči klientům překročí nastavený pojistný limit, průběžně ho upravujeme," doplnil Divoký.

Nabízet, prodávat a organizovat zájezdy může v ČR pouze koncesovaná cestovní kancelář. V souladu se zákonem musí být kancelář zajištěna pro případ svého úpadku po celou dobu své činnosti. V posledních letech krachují pouze jednotky CK.