Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes odepsal 0,82 procenta a obchodování uzavřel na 24.462,94 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,85 procenta na 2670,14 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil dokonce o 1,27 procenta na 7246,13 bodu.

Za celý týden nicméně americké akcie mírně posílily. Dow Jonesův index si připsal 0,4 procenta, S&P 500 se zvýšil o 0,5 procenta a Nasdaq vzrostl o 0,6 procenta.

Výnosy u dvouletých dluhopisů americké vlády se dnes vyšplhaly na nejvyšší úroveň od září 2008. Vzhůru je tlačí vyhlídky na pokračující růst úrokových sazeb americké centrální banky (Fed). "Pokračují určité obavy ohledně úroků a jejich potenciálního dopadu na akcie," uvedl analytik Rick Meckler z investiční společnosti LibertyView Capital Management.

Cena akcií společnosti Apple dnes klesla o zhruba čtyři procenta poté, co investiční banka Morgan Stanley předpověděla slabou poptávku po nejnovějších telefonech iPhone. Dolů zamířily také akcie dalších technologických podniků, například firem Microsoft a Intel.

Na devizovém trhu dnes dolar díky rostoucím výnosům u amerických dluhopisů vystoupil na dvoutýdenní maximum vůči koši předních světových měn. Samotné euro vůči dolaru v závěru obchodování v New Yorku ztrácelo zhruba půl procenta na 1,2280 USD.

"Vyšší výnosy přispívají k růstu dolaru," upozornil analytik Chuck Tomes ze společnosti Manulife Asset Management. Zájem o americkou měnu podle něj podpořily rovněž neuspokojivé ekonomické údaje, které tento týden přišly z Kanady, Británie a kontinentální Evropy.