"Trestní stíhání se vede pro trestné činy podplácení, přijetí úplatku, legalizace výnosu z trestné činnosti, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, poškození finančních zájmů EU a porušené pravomoci při správě cizího majetku," uvedl Ibehej. Věc dozoruje krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem. "Více informací poskytovat nebudeme," dodal.

Nedostupný je od čtvrtka telefon generálního ředitele DPMLJ Luboše Wejnara i předsedy představenstva Pavla Šulce. "Co se týče řízení provozu a podniku dovnitř, tak generálního ředitele zastupuje ekonomický ředitel Milan Červenka a co se týče statutárního zastoupení, tak já jsem převzal pravomoci a povinnosti předsedy představenstva," řekl novinářům místopředseda představenstva DPMLJ Jiří Řimánek. Neví o nikom dalším z dopravního podniku, kdo by mohl být v kauze stíhaný. Policie ve čtvrtek byla i u dopravce BusLine, který pro DPMLJ jezdí, a jednoho z dodavatelů DPMLJ.

Podnik podle Řimánka funguje v běžném provozu a zajištění dopravy v Liberci ani Jablonci ohroženo není. "Setkal jsem dnes s vedoucími odděleními, uklidnit je, že to nemá vliv na jejich práci. Ať pracují dále tak, jak jsou zvyklí," dodal. Čeho by se šetření mělo týkat, zatím neví.