Současné obchodní spory mezi Spojenými státy a Čínou by podle představitelky MMF mohly mít negativní dopad na podnikatelskou důvěru a investice. "Investice a obchod jsou dvěma klíčovými motory, které konečně začínají nabírat na síle. Nechceme to narušit," uvedla Lagardeová na tiskové konferenci k zahájení jarního zasedání MMF a Světové banky (SB).

Prezident SB Jim Yong Kim dnes vyzval k využití období silného hospodářského růstu k investicím do infrastruktury, zdravotnictví či vzdělávání. Zdůraznil, že hospodářský růst musí přinášet užitek všem členům společnosti.

MMF tento týden potvrdil, že letos počítá se zrychlením růstu světové ekonomiky na 3,9 procenta z loňských 3,8 procenta. Tempo hospodářského růstu by tak mělo být nejprudší od roku 2011.

Lagardeová dnes upozornila, že vyhlídky světové ekonomiky sice v současnosti vypadají příznivě, na horizontu je však podle ní "více mraků" než před půl rokem.

Americký prezident Donald Trump nyní kritizuje Čínu za údajné krádeže amerického duševního vlastnictví a hrozí, že uvalí cla na dovoz čínského zboží za zhruba 150 miliard dolarů (přes tři biliony Kč). Peking již nastínil své plány na odvetná opatření.

Spor mezi Spojenými státy a Čínou vyvolává obavy ze vzniku globální obchodní války. Lagardeová dnes vyzvala, aby země své obchodní konflikty řešily prostřednictvím dialogu a vyhýbaly se jednostranným obchodním restrikcím.

Šéfka MMF rovněž upozornila, že globální zadlužení se nyní nachází na rekordním maximu, což mimo jiné zvyšuje zranitelnost finančních trhů. Doporučila přitom Spojeným státům, aby se zaměřily na snižování svého rozpočtového deficitu.

Mezi důležitá témata zasedání MMF a SB bude podle agentury DPA patřit také finanční situace silně zadluženého Řecka. Třetí záchranný program pro Řecko vyprší již v srpnu a Atény doufají, že si poté budou schopny zajišťovat potřebné finanční prostředky na dluhopisových trzích.

Evropský komisař pro hospodářské záležitosti Pierre Moscovici uvedl, že Řecko bude po vypršení třetího záchranného programu potřebovat novou dohodu s vládními věřiteli z eurozóny, která zajistí pokračování reforem a rozpočtové disciplíny.

Nový šéf euroskupiny Mario Centeno dnes upozornil, že představitelé eurozóny nediskutují o žádné možnosti prodloužení záchranného programu. Reagoval tak na spekulace médií, že Řecko by mohlo dostat zvláštní úvěrovou linku ze záchranného fondu eurozóny. O to však Atény podle agentury Reuters nestojí. "Řecké úřady se soustředí na opuštění záchranného programu," prohlásil Centeno.