"Jsem rád, že předpoklady a prognózy se postupně naplňují. Měsíc březen je měsícem, kdy již začínají sezonní práce, v plné míře by se měly rozvinout v dubnu," řekl na tiskové konferenci Richter.

Nezaměstnanost na Slovensku se nepřetržitě snižuje od léta roku 2016, dlouhodobě je ale vyšší než v České republice, kde míra nezaměstnanosti v březnu dosáhla 3,5 procenta.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, letos v březnu na Slovensku klesl proti únoru o 4590 na 153.854 lidí. Oproti loňsku ubylo přes 65.000 nezaměstnaných.

Úřady práce na Slovensku v únoru evidovaly více než 77.000 neobsazených pracovních pozic u zaměstnavatelů. Podniky hledají pracovníky tradičně hlavně na různé dělnické pozice.

Slovenské firmy dlouhodobě upozorňují na nedostatek kvalifikované pracovní síly a v uplynulém období začaly ve větším počtu zaměstnávat cizince. Legálně na pětimilionovém Slovensku pracuje 51.860 cizinců, z toho většina pochází ze zemí EU.

Nejnižší nezaměstnanost mají okresy na západním Slovensku, kde v minulosti investovaly také zahraniční firmy. "V západoslovenském regionu není možný jiný postup, pokud existuje nedostatek kvalifikované pracovní síly, než regulovaně dát prostor firmám, aby mohly zaměstnávat i cizince," uvedl Richter.

Na začátku května začne na Slovensku platit zákon, na jehož základě budou zjednodušeny podmínky pro zaměstnávání cizinců ze zemí mimo EU v nedostatkových profesích a v regionech s nezaměstnaností nižší než pět procent.