"Zvažujeme všechny možnosti," citoval list Ghosna. Agentura Bloomberg již koncem března s odvoláním na zdroje obeznámené se situací informovala, že Renault a Nissan jednají o úplném sloučení. Renault vlastní v Nissanu podíl přes 43 procent, zatímco Nissan má v Renaultu téměř 15procentní podíl.

Automobilky Renault a Nissan již v roce 1999 vytvořily alianci a úzce spolupracují v oblasti technologií a nákupu. Dohoda o úplném sloučení by podle zdrojů agentury Bloomberg tuto alianci ukončila a vytvořila z automobilek jediný podnik obchodovaný na burze, v jehož čele by stál Ghosn.

Sloučený podnik by mohl lépe konkurovat rivalům jako je Volkswagen či Toyota. Dosavadní aliance sice přinesla významné úspory, nejednotná vlastnická struktura ale bránila plnému využití výhod vzájemného propojení automobilek.

Renault a Nissan po celém světě zaměstnávají více než čtvrt milionu lidí. Nissan je navíc největším akcionářem japonské automobilky Mitsubishi Motors. V loňském roce automobilky Renault, Nissan a Mitsubishi prodaly celkově zhruba 10,6 milionu vozů, zatímco odbyt Volkswagenu činil 10,7 milionu vozů.