Dva lidé zemřeli při dopravních nehodách na Českolipsku, jeden na Semilsku. Hned začátkem roku při střetu dvou protijedoucích osobních aut na silnici 262 ze Zákup na Českou Lípu zahynul třiapadesátiletý spolujezdec. Smrtí spolujezdce skončil i střet dvou protijedoucích aut v polovině února na frekventované silnici I/9 u Chlumu. Auta se srazila v okamžiku, kdy jedno začalo odbočovat doleva. Na Semilsku ke konci března zahynul po nárazu do skály v Krčkovicích u Hrubé Skály v Českém ráji dvaapadesátiletý řidič motocyklu Harley Davidson.

V kraji v prvním čtvrtletí nejvíce nehod zavinili řidiči motorových vozidel - 733, což bylo o 72 méně než loni. Zvěř a domácí zvířata byly viníky 183 nehod, zde naopak policie zaznamenala nárůst o 59 případů. V devíti případech byla na vině závada pozemní komunikace. "Chodci zavinili celkem osm nehod. Pozitivní je, že těchto nehod bylo oproti loňskému roku o tři méně a že se všechny obešly bez vážných následků. Negativním zjištěním ovšem je, že polovinu z těchto nehod zavinily děti," uvedl koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje Jan Polák. Alkohol či drogy byly zjištěny u 48 nehod. "To bylo o jeden případ méně než loni. Letos se všechny tyto události obešly bez mrtvých, jedna osoba byla těžce zraněna," dodal Polák.

V celé republice policie v prvním čtvrtletí vyšetřovala 23.048 dopravních nehod, při kterých zahynulo 92 lidí. Dalších 356 lidí bylo zraněno těžce a 4519 lehce. Oproti stejnému období loňského roku bylo vyšetřovaných nehod o 261 méně, zvýšil se však počet jejich obětí, a to o šest. O 18 bylo méně těžce zraněných, naopak lehce zraněných bylo o 180 více.