Tradiční celosvětové události Hodina Země, při níž vypne světla řada objektů a budov, se na planetě postupně koná podle časových pásem od 20:30 do 21:30 místního času. Zhasínání světel v rámci této akce začalo v Sydney v roce 2007, od té doby se iniciativa rozšířila do více než 180 zemí světa. Kromě vypínání osvětlení městských památek lidé po celém světě v rámci akce zhasínají také osvětlení svých domů.

Starostka Paříže Anne Hidalgová uvedla, že světla na hodinu v rámci akce zhaslo více 300 pařížských domů.

Šedesát minut je příležitostí vyzvat společnost, aby se přesunula z "kultury konzumu" ke snaze chránit životní prostředí, uvedl indický ministr pro životní prostředí Harš Vardhan.

Mnoho obyvatel Dillí si ale zhasnutého oblouku, který byl postaven na počest indických obětí první světové války, nevšimlo. Lidé pokračovali v každodenních rituálech teplého počasí, kupovali si zmrzlinu, flirtovali a malé děti jezdily v pronajatých elektrických vozítkách. Oblouk hodinu halila tma, tiché volání po změně, napsala agentura AP.

Hodina Země přichází "ve chvíli, kdy jsou lidé a planeta pod tlakem, změna klimatu je rychlejší než my a její dopad vyvolává obavy," uvedl na twitteru generální tajemník OSN António Guterres.

V uplynulých třech letech byly na zemi naměřeny dosud nejvyšší teploty. Letošní ročník Hodiny Země ale upozorňuje nejen na tragický dopad klimatických změn, ale vyzývá k ochraně rostlin a zvířat.

"Prohráváme nejen v boji proti změně klimatu, ale také selháváme v boji proti snižování biodiverzity," stálo ve videu, které francouzský prezident Emmanuel Macron sdílel na twitteru.