Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy, které obecně nesouvisejí s běžným hospodařením roku, vzrostl o pět procent na 20,7 miliardy Kč. Provozní zisk EBITDA se snížil o sedm procent na 53,9 miliardy Kč. Oba výsledky jsou téměř o dvě miliardy korun nad výhledem, který společnost zveřejnila v listopadu.

Letos ČEZ očekává provozní zisk EBITDA na úrovni 51 až 53 miliard korun a očištěný čistý zisk ve výši 12 až 14 miliard korun. "S ohledem na významné jednorázové vlivy v roce 2017 se reálně jedná o mírný meziroční nárůst," uvedl místopředseda představenstva a ředitel divize finance Martin Novák. Prodej akcií MOL loni firmě vynesl 4,5 miliardy korun, prodej bytů na pražském sídlišti v Písnici pak 1,1 miliardy Kč.

Výroba elektřiny z tradičních zdrojů meziročně stoupla o dvě procenta na 60,9 TWh. Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů byla meziročně o čtvrtinu vyšší. Prodej zemního plynu koncovým zákazníkům narostl o 21 procent. Energetické služby ESCO vzrostly o 118 procenta na 7,4 miliardy korun.

Loňský pokles provozního zisku EBIDTA byl dán zejména poklesem realizačních cen vyrobené elektřiny o 4,3 miliardy korun, narovnáním nevyfakturované elektřiny v roce 2016 a distribučními korekčními faktory ve výši 1,7 miliardy korun a růstem nákladů na emisní povolenky za 900 milionů korun. O 600 milionů korun byly také vyšší náklady na péči o výrobní zařízení. Pozitivní vliv měl naopak růst výroby z tradičních zdrojů o 2,5 miliardy korun a nové akvizice v oblasti obnovitelných zdrojů energie a ESCO.

ČEZ je největší tuzemská energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií.