Venezuelská vláda si od digitálních měn slibuje, že zemi pomohou dostat se z hluboké ekonomické krize. Vláda minulý měsíc zavedla kryptoměnu s názvem petro krytou ropou. Krátce poté představila další kryptoměnu petro gold krytou zlatem.

Washington na konci srpna uvalil na Venezuelu tvrdé hospodářské sankce, jejichž cílem je mimo jiné znemožnit zemi přístup na finanční trhy v USA. Postihy jsou namířeny "proti diktatuře ve Venezuele" a omezují například nákup dluhopisů venezuelské vlády.

Petro má podle vlády Venezuele v době hospodářských sankcí ze strany USA a nedostatku deviz umožnit návrat na mezinárodní finanční trhy. Venezuelská opozice tvrdí, že zavedení kryptoměny petro představuje nezákonnou formu emise dluhopisů.

Podle agentury Reuters vláda USA v současnosti zkoumá možnosti dalšího rozšíření sankcí proti Venezuele a jejich načasování, tak aby mohla maximalizovat jejich dopad. Zvažuje i ropné sankce. Ty by podle nejmenovaného vysokého amerického vládního činitele, kterého cituje agentura Reuters, měly dopad nejen na vládu v Caracasu, ale i na běžné Venezuelany, země střední Ameriky a ekonomiku samotných Spojených států.

Venezuela se již pátý rok potýká s hospodářskou recesí, která je podle kritiků výsledkem selhání socialistického řízení ekonomiky a propadu cen ropy na světových trzích. Trpí tím většina obyvatel, kteří mají omezený přístup k potravinám a lékům kvůli jejich nedostatku nebo kvůli tomu, že si je nemohou dovolit.

Na sankční seznam USA, na němž figurují lidé podle americké vlády spjatí se současnou vládní krizí ve Venezuele, dnes byli připojeni čtyři tamější bývalí vládní činitelé. Jde mimo jiné o náměstka ministra pro vnitřní obchod Williana Antonia Contrerase.

Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>