Firma Crocs podle svého vyjádření prodala po celém světě 300 milionů párů svých barevných plastových bot. Tato obuv má spoustu fanoušků kvůli pohodlí a zdánlivé nezničitelnosti. Je však také centrem posměšků kvůli svému tvaru.

"Tribunál potvrzuje zrušení registrace na design bot Crocs, protože byl k dispozici veřejnosti před jeho registrací," uvedl v prohlášení soud, který je druhou nejvyšší soudní instancí v EU.

Crosc původně získal ochranu pro design své obuvi v EU v roce 2005. Konkurenční francouzský výrobce bot Gifi Diffusion se však proti tomu v roce 2013 odvolal. Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO) souhlasil s argumentací francouzské firmy. Uvedl, že design obuvi byl známý již v roce 2003, kdy ho firma zveřejnila na svých internetových stránkách, a není proto novinkou. Podle předpisů EU design, který byl zveřejněn 12 měsíců před podáním žádosti o ochranu ji nemůže získat.

Crocs se hájil tím, že firmy z EU o tom nemohly vědět. Firma má nyní dva měsíce na to, aby se rozhodla, zda se proti rozhodnutí odvolá k nejvyššímu soudu, Soudnímu dvoru EU, napsala agentura Reuters.