Upozornění na možnost agresivního daňového plánování obsahují podle komisaře zprávy o Belgii, Kypru, Maďarsku, Irsku, Lucembursku, Maltě a Nizozemsku.

Evropská unie hovoří o boji s daňovými úniky firem a o tom, že ke snižování daní společnosti využívají nejrůznějších triků a dohod, velmi často, především po sérii mediálních odhalení z posledních let. Existuje už také černá listina daňových rájů, tedy zemí mimo blok, které s EU na řešení nespolupracují.

Podle Moscoviciho je však třeba zajistit spravedlivé danění nejen mimo unii, ale také uvnitř EU. Agresivní plánování daní a podobné praktiky mají totiž podle něj potenciál podkopat spravedlnost a rovné podmínky na unijním jednotném trhu. Zvyšují také zátěž těch evropských daňových poplatníků, kteří podobným způsobem své daně nekrátí.

Zprávy o sedmi zemích jsou podle komisaře založeny na podrobném zkoumání a prověřování jejich daňových pravidel a dalších faktů a hospodářských ukazatelů.

Odpovídající zprávy o zemích jsou založeny na podrobné prověrce jejich daňových pravidel a souvisejících faktů a hospodářských ukazatelů. Komise podle Moscoviciho uznává a vítá kroky, které už dotyčné unijní země podnikly ve snaze své daňové systémy upravit. "S jejich ministry se setkávám pravidelně, abychom o opatřeních hovořili," řekl Moscovici.

"Vidíme v tom pokrok. Ale pochopitelně: pokud tuto otázku vůbec otevíráme, je to proto, že věříme, že je potřeba udělat víc," dodal komisař.