"Statik objevil nesrovnalosti mezi zjištěnými skutečnostmi na konstrukci a informacemi uvedenými v předložených statických posudcích a stavebně technických průzkumech," uvedl předseda představenstva DBK Miroslav Velfl. Prý nejde ze strany DBK o vyvolání souboje mezi statiky. "Ale o to, zda zvítězí zdravý rozum nad strachem z odpovědnosti některých magistrátních úředníků," dodal.

Statik najatý DBK navrhl odstranit městem v lednu nainstalované podpěry, které znemožňují průchod od metra směrem k poliklinice a radnici. Kovová konstrukce je podle něj sice velmi poškozena, avšak stále funkční. Nosnost byla projektována na vyšší zátěž, proto prý i poškozená stále splňuje technické normy. "Statik však zároveň doporučuje co nejdříve začít s údržbou a nutnými úpravami nosných i nenosných konstrukcí," uvedl Velfl.

Město vyjádření DBK a jeho posudek odmítá. "Stanovisko našeho statika s autorizací hovoří jasně a na rozdíl od společnosti DBK nebudeme brát bezpečnost občanů na lehkou váhu," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Za špatný stav pasáže navíc může prý i obchodní dům. "Právě kvůli společnosti DBK a jejím dalším a dalším mnohdy nesmyslným požadavkům v připomínkovém řízení jsme nemohli objekt opravit. Nyní se tato společnost snaží z celé záležitosti vyvinit vlastními posudky," uvedl mluvčí.

Pasáž u jižního výstupu z metra nechala Praha jako její vlastník uzavřít letos 22. ledna. Tři dny před tím byl zavřený výstup z metra. Pasáž nebude otevřena dříve než za šest měsíců, neboť magistrát začal zpracovávat projekt na její demolici. Konstrukce je podle města ve špatném stavu a neopravitelná. Lidé jdoucí do polikliniky nebo na radnici Prahy 4 musí pasáž obcházet.