"Někdy ta elektronická pokladna zlobí, když si to sjedu, tak to nesouhlasí. Někdy se mi stalo, že sečetla dva dny dohromady, i když tam mám 'zpráva vynulována'. Ta stará nelže, ta je poctivá," poznamenala se smíchem majitelka obchůdku. Pro drobné obchodníky, jako je sama, stále považuje EET za zbytečné. "Koho bychom asi mohli okrádat?" poznamenala obchodnice přesvědčená o tom, že se na prodeji pokladen někdo "pěkně napakoval".

V poslední době se ale Sppaertsové nelíbí, že se stále více mluví o tom, že by malí živnostníci elektronické kasy nakonec mít vůbec nemuseli. "Je to nespravedlivé. Ne že bych jim to nepřála, ale přijde mi to nefér k nám ostatním, kteří už jsme ty kasy museli koupit," dodala žena, kterou podnikání tak tak uživí. S elektronickou pokladnou se už naučila žít a podnikat a rozhodně ji nevyhodí. "Dala jsem za ni 11.000 korun, já nevyhazuju ani jídlo," dodala.

EET byla spuštěna předloni 1. prosince pro hotely a restaurace. Od 1. března loňského roku musí tržby evidovat i firmy a podnikatelé ve velkoobchodu a maloobchodu. Třeba právě v třítisícových Hodkovicích zavřeli oblíbený second hand na náměstí, a i po roce jsou prostory stále prázdné. Skončila i řada venkovských obchůdků a hospod. "Předběžně jsme sečetli údaje za loňský rok a ukázalo se, že jsme přišli o několik desítek odběratelů," řekl ČTK mluvčí Pivovaru Svijany Luboš Spálovský. Nelze ale podle něj rozklíčovat, zda byla příčinou EET nebo třeba zákaz kouření, který hospody také citelně postihl.

Celníci v Libereckém kraji loni v souvislosti s EET provedli 335 kontrol. Porušení zákona zjistili v 63 případech, pokuty v souhrnu přesáhly 542.000 korun. "Nejčastějším prohřeškem bylo nevystavení účtenky a dále nezaslání údajů," uvedl mluvčí celního úřadu v Libereckém kraji Martin Stočes. Žádnou provozovnu podle něj ale celníci nemuseli uzavřít. Na místě uložili pokuty za 150.100 korun, ve správním řízení pak za dalších 392.500 korun.