První vlna EET se v restauracích rozjela na konci roku 2016, další podnikatelé přišli na řadu loni. "Než EET zavedli, stačila mi rulička papíru na týden, teď jich spotřebuju pět," konstatoval mladý prodavač v pekárně v centru Brna a přitom ukazoval odpadkový koš plný účtenek.

Kvůli EET musel pořídit novou kasu napojenou na internet. "Třikrát denně ho musím restartovat, a když vypadne internet, vypisuju účtenky ručně. Což v době, kdy je hodně zákazníků, není moc pohodlné. Stane se to jednou dvakrát do týdne a trvá to i půl hodiny," řekl.

Podle prodejců někdy vypadne internet, někdy samotný systém ministerstva. Pro prodejce znamená výpadek práci navíc. Někteří si pořídili novou pokladnu, někteří zvolili úspornější řešení a vedle staré kasy mají tablet s malou tiskárnou, což je případ prodejny s ovocem a zeleninou v jedné z okrajových čtvrtí Brna. "Jednotlivé položky vyťukám na staré kase a na tabletu jen částku za celkový nákup. Majitel to koupil na zkoušku a uvidíme, jak to bude fungovat," uvedla prodavačka.

Někdy se stane, že kvůli odezvě systému trvá déle vytištění účtenky. Problém je to například pro barmany. "Když máme v klubu plno a potřebuju rychle odbavit objednávky, je to dost problém. Zdržuje nás to," řekl provozovatel jedné z brněnských diskoték.

I větší brněnské restaurace se se systémem sžily. "Museli jsme kvůli tomu posílit internet a koupit nové pokladny, což nás stálo několik desítek tisíc korun. Ale v Brně je velká kupní síla, takže jsme si mohli dovolit zvýšit ceny. Proto mám stále stejný názor, že ve velkých městech to restaurace nezasáhne, ale na venkově, kde jsou lidé citlivější na ceny, ano. Když jsme nedávno cestovali, tak v jedné vsi, kde byly tři hospody, už není žádná," řekl majitel dvou brněnských restaurací Raed Kahwaji.

Jeho personál se prý občas děsí toho, že když vypadne systém, může nastat problém. "Ale podaří se to vždycky vyřešit, už jsem přestal nějak vnímat, že tu EET je. Prostě nějak funguje," řekl Kahwaji. Občasné výpadky či zaseknutí systému potvrdili také zaměstnanci ze Stopkovy pivnice či z restaurace Líšeňského pivovaru.