"Nemuseli bychom platit nájem, je to možné řešení, zabýváme se tím. Zatím to vypadá tak, že budeme s obchodem pokračovat dál," uvedla starostka. Výhodou podle ní bylo, že obec převzala vybavený a zavedený obchod. "Už jsme věděli, na co lidé chodí. Zkoušíme ale i nové dodavatele, v nabídce máme například i bezlepkové věci," řekla starostka. Obchod v obci s 260 obyvateli je otevřený jen dopoledne, výhledově by mohl mít otevřeno i dvakrát v týdnu v odpoledních hodinách.

V podobné situaci se před rokem ocitly i nedaleké Třebětice, kde nájemce nechtěl investovat peníze do zavedení EET. Od konce února tak v obci žádný obchod není. "Nikdo o něj neměl zájem. Podařilo se nám dojednat, že k nám zajíždí pojízdná prodejna, třikrát týdně s pečivem, dvakrát týdně s masem a jednou za 14 dní se smíšeným zbožím," řekla ČTK hospodářka obecního úřadu Ludmila Stratilová. Lidé si podle ní ve velké míře zvykli obstarávat nákupy jinde. "Není tady nikdo, komu by někdo nepomohl, kdo by třeba žil sám," uvedla Stratilová. Obec má 280 obyvatel.

Řada obchodníků si na EET přes počáteční technické problémy zvykla. Velké části z nich však vadí například velká spotřeba papíru. "Téměř nikdo si účtenku brát nechce, je to zbytečné plýtvání," řekla ČTK majitelka obchodu s chovatelskými potřebami ve Zlíně.

Řetězce problémy s EET neměly, potvrdil například Ivo Pešák, zástupce společnosti ENAPO Obchodní, která má sídlo v Kroměříži. "ENAPO jako součást Asociace českého tradičního obchodu s provozem asi 400 prodejen potravin nemá s fungováním EET žádné problémy. Počáteční byly odstraněny a dnes je to běžnou součástí paragonu každého zákazníka a nikdo se tím nezabývá. Od začátku podporujeme formu evidence tržeb v boji proti šedé ekonomice a narovnání trhu. Evidenci považujeme do doby, než bude většina plateb probíhat bezhotovostně jako třeba ve Švédsku, jako smysluplnou," řekl ČTK Pešák.

EET pro firmy a podnikatele v maloobchodu a velkoobchodu byla zavedena loni v březnu. Podle krajského živnostenského úřadu loni ve Zlínském kraji přibylo živnostenských oprávnění v živnosti volné, kam maloobchod a velkoobchod spadá. Bylo jich 100.958, v roce 2016 jich bylo 99.187. Loni bylo v kraji celkem 190.715 platných živnostenských oprávnění.

Finanční úřad v kraji loni udělal 1998 kontrol firem a podnikatelů v maloobchodu a velkoobchodu, u 384 bylo zjištěno porušení zákona o evidenci tržeb. V restauracích a hotelech, kterých se týkala první vlna EET, bylo loni 1536 kontrol, zákon byl porušen v 288 případech. Celní úřad od prosince 2016 do konce loňského roku udělal kvůli EET 416 kontrol, z toho bylo v 58 případech bylo zjištěno porušení zákona.