"Suma obsahuje jak částky za opravu, tak ztráty, které přinese snížení výroby. Odstávka bude trvat asi 100 dnů," uvedl Pavlas.

V elektrárně začalo hořet v kabelovém kanálu a v důsledku ztráty napětí byl blok odstaven. Příčina požáru zatím není jasná, vyšetřují ji hasiči i policie.

V roce 2016 rozsáhlý požár v elektrárně poškodil dopravník uhlí a věž. Vypukl 30. srpna ve věži, kam vedl 200 metrů dlouhý dopravníkový pás s uhlím, konstrukce věže následně spadla. Nehoda se stala mimo výrobní bloky elektrárny. Likvidace trosek a příprava náhradní provizorní dopravy paliva trvala zhruba šest týdnů. Po tuto dobu byla elektrárna zcela mimo provoz, neboť zároveň byly kvůli dlouhodobé modernizaci odstavené bloky 3 a 4. V současnosti je odstaven jeden z původních nemodernizovaných bloků.

Následky předloňského požáru již elektrárna odstranila. Policie kvůli němu minulý rok obvinila z obecného ohrožení z nedbalosti dva zaměstnance externí firmy, která v areálu pracovala. Škoda, kterou oheň způsobil, byla vyčíslena na 139 milionů korun.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovaný výkon činí 820 MW, minoritně vyrábí také teplo pro Trnávku a Chvaletice. V roce 2013 elektrárnu koupila od společnosti ČEZ za 4,12 miliardy korun těžařská společnost Severní energetická. Vlastní ji podnikatelé Pavel Tykač a Jan Dienstl.