Druhý blok nyní jede na sto procent, od začátku roku s ním nemá Temelín žádné provozní problémy. První blok je od konce loňského prosince v plánované odstávce pro výměnu paliva.

"Veškeré revizní a údržbářské činnosti na zařízení jsme ukončili. Nacházíme se v etapě spouštění bloku, ta je náročná a relativně dlouhá. Musíme vyzkoušet veškeré zařízení, jestli splňuje vysoké nároky jak z hlediska bezpečnosti, tak potom následně provozní stability," řekl Kruml.

Tento týden energetici úspěšně ukončili tlakové zkoušky sekundárního okruhu, pevnostní tlakovou zkoušku primárního okruhu a v nejbližších hodinách je čeká těsnostní tlaková zkouška primárního okruhu.

"Na tyto zkoušky potom naváže celý komplex fyzikálního a energetického spouštění. To skončí připojením prvního bloku k síti, to plánujeme v první čtvrtině března. Když se nám to zdaří, je velký předpoklad, abychom navázali na úspěšné výrobní výsledky z loňského roku," řekl ředitel.

Odstávku druhého bloku letos Temelín plánuje na konec června. Podle Krumla začne 29. června. Měla by trvat dva měsíce. Obsáhne výměnu paliva, revize a pravidelnou údržbu zařízení. "Nad rámec pravidelných kontrol budeme kontrolovat celou osu rotace, to je turbogenerátor," řekl Kruml.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v ČR, jeho produkce pokryje pětinu domácí spotřeby. Jihočeskou elektrárnu ČEZ spustil v prosinci 2000. Loni vyrobil 16,48 terawatthodin (TWh) elektřiny, což je nejvyšší roční výroba. Temelínská elektřina by vystačila českým domácnostem na 13 měsíců, jihočeským domácnostem na 13,5 roku.