Hospodářský růst Británie byl loni nejpomalejší od roku 2012. Na britské podniky i spotřebitele má negativní dopady připravovaný odchod země z Evropské unie, upozornila agentura AP.

Dnešní zhoršení údajů o loňském hospodářském růstu vyvolalo nejistotu ohledně budoucího vývoje úrokových sazeb v Británii. Většina ekonomů podle agentury Reuters předpokládá, že britská centrální banka v květnu přikročí k dalšímu zvýšení úroků. "Nejnovější údaje o HDP naznačují, že ekonomika zůstává v křehkém stavu a že ji není třeba ochlazovat tím, že by se již v květnu opět zvýšily úrokové sazby," uvedl nicméně analytik Samuel Tombs ze společnosti Pantheon Macroeconomics.

Britská centrální banka začátkem listopadu přikročila k prvnímu zvýšení úroků za více než deset let. Její základní sazba stoupla na nynějších 0,5 procenta z rekordního minima 0,25 procenta. Tento měsíc centrální banka zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky na 1,8 procenta z dříve předpokládaných 1,6 procenta, a to zejména kvůli dobrému stavu světového hospodářství.