"Důvodů, proč jsem se prostřednictvím Seven Energy rozhodl expandovat na evropský energetický trh, je celá řada. Máme výborné personální zázemí a dostatek kapitálu, jsme připraveni růst a aktuální situace v Evropě nabízí velmi zajímavé příležitosti," uvedl v tiskové zprávě Tykač.

Seven Energy se bude opírat o expertní tým v čele s Alanem Svobodou. Bývalý šéf strategie a obchodní ředitel ČEZ bude v pozici výkonného ředitele Seven Energy přímo zodpovídat za strategický rozvoj a expanzi skupiny v zahraničí. "Zajímají nás všechny akvizice, kterým umíme dát přidanou hodnotu. Chceme zůstat v energetice, a to zejména konvenční energetice, kde máme silné know-how," uvedl Svoboda.

Kromě uhelných a plynových elektráren holding podle Svobody zajímají moderní technologie distribuované výroby a spotřeby a možnosti dodávek energií koncovým zákazníkům včetně technologií vedoucích k úsporám energie. "Nechceme jen investovat, ale získané akvizice synergicky propojit s našimi stávajícími aktivitami a dlouhodobě rozvíjet," uvedl Svoboda.

O tom, že Tykač hodlá po Evropě investovat desítky miliard, píšou i dnešní Hospodářské noviny. "Ač jsme i těžaři, tak si myslíme, že konec konvenčních zdrojů je nevyhnutelný. Ale bude pomalejší, než jak si to politici naplánovali. Firmy prostě někdy prodávají kvůli tomu, že jejich vláda podepsala nějakou dohodu. A ty zdroje přitom budou ještě potřeba. To je ta příležitost," citoval deník Tykače.

Pavel Tykač patří k nejbohatším Čechům, jeho majetek se dnes odhaduje na desítky miliard korun. V 90. letech byl hlavní postavou finanční skupiny Motoinvest. Dnes Tykač ovládá skupinu Czech Coal Group, která těží hnědé uhlí v severních Čechách. Tykačovo jméno se objevilo i v souvislosti s kauzou CS fondů. Koncem roku 2015 Vrchní státní zastupitelství v Praze Tykačovo trestní stíhání zastavilo. Tykač byl obviněn z toho, že v letech 1996 až 1997 vyvedl z fondů aktiva za 1,2 miliardy korun. Trestní stíhání státní zástupce zastavil, protože chyběly důkazy, že skutek spáchal obviněný.