Analytici v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali, že index klesne na 117 bodů. Největší evropská ekonomika ale za první čtvrtletí i tak vykáže solidní růst.

Firmy nejsou se stávajícími podmínkami pro podnikání spokojeny, i tak je ale index druhý nejvyšší od roku 1991. Tato skutečnost je podle šéfa Ifo Clemense Fuesta signálem, že hospodářský růst Německa se v letošním prvním čtvrtletí zvýší zhruba o 0,7 procenta po růstu o 0,6 procenta v předchozích třech měsících.

Únorový pokles byl způsoben hlavně tím, že manažeři zhoršili výhled na příštích šest měsíců, příslušný dílčí index klesl na nejnižší úroveň od loňského dubna. "Kombinace silnějšího eura a růstu úrokových sazeb zjevně vyvolává ve vedení firem obavy," komentoval data analytik Thomas Altmann ze společnosti QC Partners.

Index Ifo stáhl dolů hlavně sektor zpracovatelského průmyslu, nálada se ale zhoršila i ve stavebnictví, velkoobchodu a maloobchodu. Podle ekonoma Ifo Klause Wohlrabeho to však neznamená začátek zásadního obratu německé ekonomiky. Koaliční dohoda, k níž dospěli konzervativci kancléřky Angely Merkelové a sociální demokraté, důvodem k radosti mezi manažery podle něj nebyla.

K obdobným závěrům došel ve středu také institut ZEW, jehož index důvěry v německou ekonomiku za únor klesl na 17,8 bodu z lednových 20,4 bodu.