Z letů Air France do Prahy byl kvůli stávce zrušen zatím pouze jediný spoj. Podle mluvčího Letiště Václava Havla v Praze Romana Pacvoně jde o spoj, který měl přílet v 09:00 a zpět měl odletět v 09:50.

"Air France tato situace mrzí a dělá vše pro to, aby minimalizovala dopad stávky na zákazníky," uvedla firma v prohlášení. "Abychom zajistili co největší počet letů za nižšího stavu posádek, je také možné, že budeme nuceni omezit počet klientů na palubě u části našich letů," dodal podnik s tím, že možná nebude vyhověno všem rezervacím.

Pracovníci Air France chtějí 24hodinovou stávkou dosáhnout zvýšení platů alespoň o šest procent, což podle nich umožňují dobré hospodářské výsledky společnosti. Air France je součástí francouzsko-nizozemské skupiny Air France-KLM, která loni zvýšila provozní zisk o 42 procent na 1,5 miliardy eur (38 miliard Kč). Vyšší byly i tržby. Kvůli vysokým nákladům na penzijní program pro piloty a palubní personál ale firma přesto skončila v čisté ztrátě 274 milionů eur.

Generální ředitel Air France-KLM Franck Terner označil požadavky zaměstnanců na zvýšení platů za "nerozumné a nereálné". Připustil, že se hospodářské výsledky zlepšily, stále prý ale silně zaostávají za konkurencí.

Platy v Air France se nezměnily od roku 2011, uvedla agentura AFP. Vedení společnosti údajně nabízí zvýšení o jedno procento, což většina odborových organizací ve firmě odmítla jako "almužnu" a pohrozila dalšími stávkami.