"Stoupající zájem o meziměstskou řadu Crossway je hlavním důvodem výrobního rekordu. Přes 92 procent vozů bylo prodáno do zahraničí, přičemž na prvním místě figuruje Francie, následována Německem, Kazachstánem a Itálií," uvedla Kutlíková.

Podle mluvčí vzrostl loni podíl značky Iveco Bus v České republice o 17,8 procenta na 43 procent. Loni společnost podepsala smlouvu s českým dopravcem BusLine. Pro něj může vyrobit až 399 autobusů, z nichž většina se bude dělat v Mýtě.

Na Slovensku má podle Kutlíkové Iveco tržní podíl 48,4 procenta. Největšími zákazníky tam byli slovenští autobusoví dopravci ve Zvolenu, Žilině, Trenčíně, Dunajské Stredě nebo slovenská Arriva.

Produktová řada Crossway se nejvíc prodává ve východoevropské regionu, který zahrnuje kromě České republiky a Slovenska také Rumunsko, Maďarsko, Estonsko, Litvu, Lotyšsko, Slovinsko a Chorvatsko.

Závod ve Vysokém Mýtě je největším továrnou Iveco Bus, firma zaměstnává v Mýtě a francouzském Annonay celkem 5000 pracovníků. Vysokomýtská společnost navazuje na devadesátiletou tradici výroby autobusů ve městě, od roku 1948 byla známá pod jménem Karosa. Podnik vyráběl řadu legendárních autobusů, například typ 706 RTO. V novodobé historii jsou nejpočetnější vozidla Crossway, kterých závod doposud vyrobil více než 30.000.